Vita bönor GI mat recept – PASULJ

Barnvänligt recept

Det här receptet kommer att bli din favorit även om du inte tycker om vita böner. Nu kommer det att förändras.  Dina barn kommer att älska den här vita böner – maträtten. Tänk på  alla proteiner, fibrer och mineraler. Rekommenderas till barn från 1,5 årsålder.

Vita böner är mycket nyttiga, har väldigt låg GI, bara 40. Konserverade  vita böner har en GI på 70, och jag föreslår de inte på grund att de skulle försämra smaken.

Vita bönor är biliga och den bästa är också att du kan laga maträten för 2 dagar, spara i kylskåpet och äta efter 2-4 dagar. Gryta med vita böner passar som vardagsmat eller lördags lunch. Förbered allt och då kan du krypa upp i soffan och låta dofterna ta över.

Serbisk traditionell maträtt

Vita böner är serbisk traditionell maträtt. GI är för mig relativt ganska nytt fenomen ca 15 år. Jag tänker mycket på GI och även mina bakelser har en nyttig GI tanke. Så min slutsats är att Serbisk Nationella Kök tillämpar alla principer till nyttig och bra mat. Därför kommer jag att dela den av mig. Dessutom är den jätte god, min sons svenska kompisar tycker verkligen om den.

Ofta ställer vi frågan: Vad ska vi äta idag?

Kika in i min kastrull då!

Vita bönor , lördagslunch

Vita bönor , lördagslunch

Vita bönor tisdags lunch

Vita bönor tisdags lunch

Godaste Recept på Vita Böner (utan tomatsås)

Blöttlägg vita böner kvällen innan, ca 400gram. Räcker till 2 middagar för 4 pers. Jag brukar använda de här   http://www.risenta.se/sv/Vara_produkter/Sma_vita_bonor/?search_text=&category%5B%5D=100&index=0&search=1

Nästa dag byter jag vatten och låter bönerna koka upp i 15 min på hög värme. Då byter jag vatten igen och börjar koka bönor.

Skala och hacka 3 gula lökar och 2-3 vitlöksklyftor och lägg i kastrullen med lock på.

Tillsätt lager blad (6-7 blad) och rimmat sidfläsk eller varmtluft torkat bröst ben eller liknande. ( För att det inte ska smaka rökt, brukar jag även koka i 10 min varmluft torkat kött med ben i en annan kastrull. Det är inte nödvändigt, tvärtom många tycker att det är en specialitet men jag vill inte ha alldeles starka smaker i min mat, och tänker på att barn ska äta den.) När den når 100 grader sänk till medel låg värme. Lägg i en eller 2 röda paprikor om du vill.

Nu kan du gå och göra någonting annat i ca 90min. Locken ska vara på. Vill du förkorta tiden använd Express kastrull.

Skala och fin hacka en gul lök och en vit klyfta. Fräs i solrosolja på medelvärme tills det mjuknar. Lök smaken känns inte i färdigt kokta vita böner. Tillsätt en sked mjöl, fräs lite till, lägg i lite paprika – krydda finns hos http://www.santamaria.se/jsp/product/index.jsp och då lägg i kastrull med böner.

Nu kan du lägga i några goda kryddiga korvar, rör om och låt den puttra i 30-45 minuter på medel svag värme. Tillsatt peppar och vegeta  ( underbar god allkrydda, kommer från Kroatien och finns i nästan alla matbutiker) i stället för salt.

Servera din nyttiga mat med en god sallad eller bara med gud bröd. Feta ost passar också bra.

Det här inlägget postades i Mat och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Vita bönor GI mat recept – PASULJ

  1. Taci skriver:

    Zdravo Marina,

    http://kuvarigrice.blogspot.com/2008/11/ajme-koliko-nas-je-pravila.html
    Na linku iznad imas pravila za igricu ’Ajme koliko nas je’ pa mozes da procitas kako se igramo. Nista komplikovano 🙂

    Posto je ovo igrica za food blogere sa ex-Yu prostora, nije problem da tvoj pasulj uvrstim u ovaj krug igre bez obzira sto je recept na meni nerazumljivom svedskom jeziku; slicicu razumem :))

    Iraju se jos dve igrice pored ove, pa se slobodno ukljuci u koju god zelis, bice nam drago jer je svako dobrodosao.

    Puno te pozdravljam.

  2. Petra skriver:

    Tack för det receptet. Precis vad jag letade efter.
    Min man älskar Pasulj eller som han kallar det Gravo. (Han är rom från Kosovo!) Han kan göra det själv men önskar att jag ska kunna göra det också eftersom jag oftare har tid att laga middag! 😛
    Jag hatar att andra ska lära mig så letade efter recept. För jag tror jag ska överaska honom i veckan med det! 😀
    Tack hur som helst! 🙂

  3. Natalie skriver:

    Tack för receptet. Min mamma lagade alltid serbisk ”bond”mat och vi hade aldrig problem med fetma i familjen. Tills vi började äta hamburgare kan man säga 🙂

    Jag ska absolut prova att göra den här. Verkar inte alls svårt och det är jättegott! Är glad att jag hittade din sida! : )

    /Natalie

Lämna ett svar till Petra Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.