Laktosfri tårta
Den här laktosfria tårtan gjorde min mormor, min mamma och så klart brukar jag baka den också. Det är en gammal tradition i Serbien att baka laktosfria bakelser, dessutom uppfyller dem krav för vegetariskt bakverk, vegan mat och äggfria tårtor. Jag brukar baka den rund men när jag såg dem fantastiska bilder hos http://moje-grne.com/ skrev jag direkt till henne och bad om att få låna hennes bilder.
Flera av bilder och original recept finns hos Gaga
http://moje-grne.com/2009/11/30/posna-torta-od-zita/comment-page-1/#comment-5043
Det finns ingen tårta som jag är mest sugen på. Därför vill jag dela recept på tårtan med er och samtidigt är det mitt bidrag till decembers söta saker med tema krydatt. Bilderna tillhör Gaga och jag tyckte att det kanske är intressant med bakverk som kommer från andra kulturer.
Zito torta recept na srpskom
He he to je nasa Gaga sto me je impresionirala i bacila pod noge sa izgledom njene posne zito torte. Verovatno svi vec poznajete njen blog a ako ne nikako ga ne propustite. Ne mozete ni zamisliti kakvo bogatstvo recepata se tamo nalazi. Iako ja i sam pravim ovu tortu mislim da je Gaga nenadmasni majstor pa vise fantasticnih slika i originalni recept nacicete na kod nje. Ne postoji torta koju bih ja radije jela ali samo u Gaginom izvodjenju.
Neizmerno ti zahvaljujem Gago sto si mi dozvolila da pozajmim recept i tekst.
Recept Vete vegetarisk tårta/Zito torta by Gaga
Laktosfritårta, vegan tårta, vegetarisktårta, äggfri tårta
Ingredienser
-150gr vete som är redan kokt och kalt( koka enligt förpackningen. Vete behövs flera timmar att mjukna men som tur är det finns varianter som är klara på 10-15 minuter. Jag brukar använda den äkta och låter den puttra flera timmar då den är bra för mage.
·350gr malda valnötter
-500gr socker (jag minskar den drastisk men här är original recept)
-375gr mjöl
-250gr honung
-250ml öl
-200ml vatten
-4tsk vaniljsocker
-1,5 tsk bikarbonat
-1 tsk muskotnöt
Lite vegetarisk choklad och Turkisk lokum.(återkommer med bild för den)
Förberedelser:
Blanda honung med öl, tillsätt 200gr socker, bikarbonat och mjöl, rör om väl med mixer. Fördela smeten i tre delar. I en liten kvadratisk baknings panna cirka 15 × 25 lägg i bakplåtspapper och häll den första delen av blandningen. När ugnen uppnår 200C, grädda kakan ca 15 minuter. Upprepa med resten av blandningen för andra två tårtbottnar.
Fyllning:
Smält 300gr socker med 200ml vatten genom att koka den kort. Ta bort sirap från värmen och tillsätt dem malda valnötter, vete, vaniljsocker och muskotnöt. Blanda väl med en träsked. Dela i tre delar.
Bred över tårtbottnar tills krämen är varmt.. Dekorera med riven choklad och Turkisk lokum.
Obs: Denna kaka bör göras en eller två dagar innan den används.
God fortsättning!
Tack Erika och God fortsättning till dig med.
Hej vännen! 😀
Hoppas du mår bra och att ni har haft en underbar jul! Smarriga och tjusiga godsaker har ni ju garanterat inte varit utan i alla fall. Hihi!
Önskar dig och dina nära och kära Ett Riktigt Gott Nytt År och hoppas att 2011 ger er ALLA mycket lycka och glädje! 😀
Många många kramar! 😀
Pingback: Lite extra krydda | Söta saker