Baka till Jul Recept
Vad ska man baka till jul eller inför julen? De klassiska Lussekatter, Santa Lucia bullar, Lussebullar, saftig saffransbröd eller saffransbullar, kära barn har så många namn, men dem är min absoluta favorit. Enligt mitt recept, med eller utan kesella kommer ni att uppnå den bästa möjliga resultat. Receptet på saftigt saffransbröd har jag använt i många år året runt, inte bara till Lucia firande. Mina lussebullar är dem bästa och mest uppskattade jul bakverk! Och de finaste bilder på olika lussekatter formar hittade jag här.
http://millansmemoarer.blogg.se/2009/december/atit-nan-julkuse-an.html#comment
http://www.ugglemor1.se/Jul/xmasrecipes.htm
Lussekatter recept och hämligheter
Ingredienser
50g gäst för söta degar
100g smör
100g socker
2 st kesella eller 3 ägg
2 paket saffran (1g)
0,5 tsk salt
½ l mjölk
1 kg vetemjöl
Russin
Uppvispat ägg till pensling
Gör så här:
- Smält smör i en kastrull och blanda med mjölken i en degbunke. Det ska vara fingervarmt.
- Tillsätt smulad jäst, socker, saffran salt och blanda ordentligt. Tillsätt kesella (eller ägg), blanda och på slutet lägg i vetemjöl. Spara ingenting.
- Nu gäller det att arbeta degen smidigt och det är den högsta hämlighet bakom lyckande med alla deg. Bakar man för hand behövs minst 10 min deg bearbetning. Jag använder min Kenwood major.
- Degen är ganska lös och kladdig och det är precis som det ska vara. Låt den jäsa till dubbel storlek.
- Knåda degen smidig men inte på mjölat bakbord. Ta bit för bit av deg, hål den i luften så att den blir avlång och rulla ändarna åt varsitt hål så att den blir S-formad
- He he här kommer den högsta hämlighet hur man gör för att den inte fastnar i fingrarna. I flera år gick jag runt och frågade alla möjliga. Fick råd att använda vetemjöl, men det förstör allt slit. Min hämlighet är att bara smörja fingrarna med lite smör. Funkar underbart
Lägg russin i och after ca 20min grädda i 180 g i ca 7 min. Går jätte bra att frysa, och tina upp dem i rumstemperatur med en bit av hushållspapper i påsen.
Vad gott de ser ut!
jag funderar ska baka de också men det bli någon annan istället för Lussekatter! jag fick en saffran Croissant som dofta riktigt goda
Ooh, vilken trevlig blogg du har! Me like! och tack för länkningen 🙂