Sacher tårta recept

Sacher tårta är en modern klassiker. Det är Österrikes mest berömda choklad tårta. Det finns ingen kafeteria i Österrike som inte bjuder på Sacher tårtan som är väll mest älskade och kända Österrikes tårta. Om Salzburgs stolthet är Mozartkulor har Viena sin Sacher tårtan. Och är man redan i Viena då är det bara ett ställe att smaka på Sachertårtan, choklad älskarnas favorit. Lyxiga Hotel Sacher!

Den ursprungliga recept hölls fortfarande hemligt men jag kan tro att även de på Hotel Sacher har moderniserat den från original receptet som skapades 1832 av Franz Sacher. Jag förväntade mig att den skulle bli jätte sött. Men den var faktiskt lagom.

Sacher tårta och Dobos tårta är tårtor min mamma bakade otroligt många gånger. I ständig jakt på nya moderna och mera spännande tårtor hade dem fallit i glömska hos mig. Men dem här choklad världsberömda tårtor överlevde nästan 200 år och är faktiskt otroligt populära världen om. Så nu bjuder jag på Sacher tårta recept. Undrar om ni är ny nyfikna på Dobos tårta recept också?

Sacher tårta recept

En bit av sachertårtaSå klart tror jag att den är just min recept som är original. Mina österikiska vänner påstode det i alla fal och jag var övertigat att den smakade likadon som tårtan från Sacher Hotel.

Ingredienser

Tårtbotten

200gram  choklad som är inte sött, hacka. Så finare choklad man använder blir  tårtan godare.
120 gram mjöl

Hotel Sacher

Hotel Sacher

nypa salt
150gr finmalen mandel
8 stora ägg      100gram strösocker
150 gram osaltat smör
1 tsk äkta vanilj eller rent vaniljextrakt

Aprikos

200gr  aprikosmarmelad  och 1 msk vatten

Choklad glasyr

275 gram choklad, hackad
80 gram osaltat smör
2 msk majssirap eller glucose och 3 msk vatten

Arbetsbeskrivning

Visma smör och socker väll och tillsätt äggula, vanilj och smällt choklad. Häll i smeten vetemjöl och mandel . Vispa separat äggvita  tills hårda toppar formas. Vispa långsamt i början och öka hastighet under tiden. Blanda med den första smeten med en plast sked.

Grädda i en 28cm redan smörad tårtform i 50min på 160 C°

Låt tårtbotten svalna i formen i 15 minuter. Ta bort tårtan från formen och låt den svalna helt.

För att göra aprikos glasyr lägg en liten kastrull på medellång värme, häll i marmelad och vatten och värm upp. Ta bort från värmen. Pressa genom ett finmaskigt syll  om det behövs.

Dela tårtbotten i två och bre hälften av aprikos på. Lägg den andra hälften av tårtbotten ovanpå och bre återstående aprikos marmelad ovanpå den.

Chokladglasyr

Smält alla ingredienser med ständigt omrörning. Låt svalna i flera minuter innan den hälls på tårtan.

Servera tårtan med vispgrädde utan socker.

Dekorera tårtan med choklad bitar.

Em lite anorlunda Sachertårta recept fins hos Snjeza som bjuder på underbara recept http://vrtaljica.blogspot.com/och nu vill jag tacka  (hvala ti puno Snjezo na pozajmici slike sa tvog predivnog bloga) för att jag fick låna hennes Sacher tårta bild:  

Sacher tårta - bild lånad av Snjeza

Sacher tårta - bild lånad av Snjeza

mozartkugel_mirabellmozartkulor-mirabell

Svårast moment vid bakning av Sacher tårta är att temperera choklad. Jag lovar att jag kommer att skriva ett inlägg om det men tills då rekommenderar jag att ni kikar hos Mia Sveriges expert för konst att temperera choklad.

Sacher tårta recept är mitt bidrag till månadens sötsak efterrätt

Några förbilder till Annika för Pippi Långstrump tårta

Annika

Annika

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Sacher tårta recept

  1. Sara skriver:

    Gud så gott det låter…. Mums!! choklad är bland det bästa jag vet! 🙂

  2. Jätte gott det ser ut!
    Jag älskar Sacher tårta!
    Detta måste jag prova någon gång =)

    Kram
    //Nellie

  3. Nena skriver:

    Ohh mina 2 favorit tårtor ! Du vet verkligen vad som är bäst!
    Je li teska zaherica da se radi ? Volim je jesti ali nisam radila sama!
    Pozdrav Nena 🙂

    • Tack Nena. Saher tårta är väldigt enkel att baka, du kan inte misslyckas. Tänk bara på chokladtäcke på tårtan att den blir inte för varmt. Dobos tårta är faktiskt en tårta som är ganska svårt att baka. Jag är övertygad att Daim choklad hittade sin inspiration i Dobos tårtan. Vad tycker du Neno? Kommer snart med Dobos tårta recept.

  4. Kajsa Hübinette skriver:

    Underbar blogg med fantastiska tårtor, favoritmärkte genast bloggen, tack för tips via Sanas blogg!!!

    Tycker att din svenska är kanon, men det finns faktiskt en sak som du skulle kunna förbättra: när ska man använda de och när ska man använda dem? I meningen ”…tror även att dem på Hotel Sacher…” skulle det istället ha varit de: ”…tror även att de på Hotel Sacher…”. Dem används tex så här: ”Ät nu äpplena, det är inget fel på dem!”

    Svenska ungdomar blandar ihop dom, dem och de och tror att dem är en finare skriven variant av de. Fast egentligen är det dem som är en finare skriven variant av dom.

    Kommer med stort intresse och förmodligen en del dreglande följa din blogg!

    • Kajsa jag är jätte tacksam för din typs och kommer direkt att reta till felet. Kände själv att jag är osäker på sådana ord och imorgon ska jag ta en titt i svenska lexikon.
      Den röda bilen
      De små barnen – de klarade sig
      de där skorna
      Tyvärr inget exempel på dem. Undrar om det är skriftlig version av dom?
      Du är jätte välkommen tillbaka!

  5. Så gott, har aldrig gjort Sachertårta själv, men det är så gott med all choklad

  6. Så smarrigt! ska spara ditt recept och prova någon gång. De gånger som jag provat den äkta varianten så tycker jag att den varit stabbig och lite tråkig. Tror att de hemmabakade smakar mycket bättre!! 🙂

  7. Pingback: Desserter i mängder | Söta saker

  8. Linda Elwing skriver:

    Åhh vad gott!! Men inte har du väl pysslat ihop chokladbitarna uppepå själv?? Inte för att du inte kan, utan för att jag blir så nyfiken 😉

    Kram

    • Hej Linda, jag tror att du menar bild med en bit av tårta. Den har inte jag bakat, det är original tårta frÅn Sacher Hotel i Viena och under står det en kvitto hur mycket det kostade. Ledsen om jag var vilseledande, det var inte mening. Och på grund om jag kan, tårtan har jag bakat redan för 20 år sen, men den lilla chokladbit får man väll bara i Sacher Hotel och dem har licens för den.

  9. Åh, tack för receptet, det låter så himla gott, sparar den genast!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.