Serbiska valnötskakor enligt mormors recept är mina nyårs– jätte goda småkakor med valnötter. Månadens sötsak har ett tema nygammalt, men jag faktiskt vill inte ändra någonting i det klasiska gammaldags receptet. Tvärtom, jag vill bevara recept och dela med er. Har inte provat, men receptet skulle väll fungera som bas till en sort gruva macarons, utan risk att dem spricker.
Valnötskakor recept
Ingredienser
2ägg
200gr socker
300gr fin malda nötter
200gr grov mixade nötter i en matberedare
Tillagning
(ca 60st)
Vispa ägg och socker i en kastrull. Värm upp vatten i en annan kastrull, lägg den första i och fortsätt vispa i ca 10 minuter.
Låt smeten kalna, gärna i kylskåpet.
Forma små bollar, och då forma halvmåne av dem. Lägg kakorna på ett bakpappers försedd plåt.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 30 minuter på 150.
Valnötskakor är godaste efter 2-3 dagar, men går att äta direkt.
Detta verkar vara ett recept för mig som inte lyckas med macaroons!
Älskar nötter och gamla traditionella recept är alltid kul.
Vilka goda småkakor! Jag tycker det är fint att bevara gamla recept, min mormor gör världens godaste mandelmusslor, och jag skulle aldrig komma på tanken att ändra i det receptet. Mormor vet bäst! 🙂
Savrsene!!!!
Mums, gott!
Pingback: Something old, something new... | Söta saker