Jordbävning i Kraljevo, Serbien,

Jordbävning i Kraljevo, Serbien, dödade ett gift par

I natt kl. 1.56 en stark jordbävning drabbade Kraljevo, min stad i centrala Serbien. Det var två människor som dött när taket rasade på dem. Deras son överlevde. Det är mera en 120 skadade människor och det är fortfarande panik i Kraljevo då nästan alla saknar el och vatten. Fasta telefoner funkar inte heller eftersom de är beroende av el.

Bilderna jag sett ser så hemska ut. I Kraljevo förstördes många byggnader. Bland annat är en av dem största sjukhuset i Kraljevo Poliklinika helt avstängt på grund av skador.

Gatorna i Kraljevo är täckta med betong, glas och annat förstörd byggnads material.

Precis pratat med min svägerska som bor i centrala Kraljevo på 9-e våning.

Jag har aldrig varit så vansinnig räd, berättade hon. Allt från skoparna ramlade ut, och hennes man var instängd i sovrummet då många grejer och klädskåpar var i vägg. Trappan fick också skador så dem var tvungna att stanna inne. I natt går dem och sover hos min svärmor i Vrnjacka Banja.

Mina föräldrar bor i hus utanför Kraljevo. Jordbävning i natt var värre än när Amerikaner bombade os 1998, sa min pappa som upplevde att bomberna ramlade ca 50 meter från honom. Vi har inga glas i huset, säger min mamma, men vägarna är kvar tack att man bygger så mycket järn och betong i sina hus i Serbien.

Folk var ute på gatan i natt

När jordbävning i Kraljevo inträffade i natt gick folk ut på gatan. Människor besökte varandra och kollade om nära och kärra var i livet. Det var flera kusiner som besökte mina föräldrar.  

Många var reda att komma in i huset igen. Dem saknade el och man kunde inte göra någonting. Synd om dem som dög, sa en tonårig tjej till mig. Men vi samlade os att lugna varandra. Ja, det fanns inget annat att göra, och man är så glad att man lever, sa hon.

Jag upplevde en jordbävning själv som barn. Kommer bara ihåg att pappa som satt närmast till dörren skrek Spring ut och reste sig upp. Kommer ihåg också min mammas järn hand som stark grep min pappa och sa BARNEN FÖRST du ska ingenstans utan barn. Ja, jag har en underbar pappa, men mamma är mamma.

I dagens Aftonbladet

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Jordbävning i Kraljevo, Serbien,

  1. fröken kök skriver:

    huuuu vad hemskt.. attans massa natur katastrofer som händer just nu..
    man blir fan rädd.
    men gud va skönt att dina nära och kära klarat sig

  2. Milli skriver:

    Usch vad hemskt!! Vet inte vad jag ska säga rikigt men blev alldeles rörd av att läsa detta. Man tror inte riktigt på att sånt faktiskt händer på riktigt 🙁 Skönt att dina släktingar klarat sig iaf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.